Over mij

Mijn foto
Columnist Dagblad van het Noorden. Schrijver. Mailen kan op: rosa@rosatimmer.nl

dinsdag 7 december 2010

Dure Piramide


Soms krijg ik gekke brieven. Dit keer was het een aardige uitnodiging: ik mag bij de City of Talent horen want ik heb een stipendium voor literaire kunstenaars gewonnen.

Even later werd in het stadhuis een turnmat uitgerold. Boodschap: “We gaan acrobatiek doen.” Dacht meneer Rehwinkel dat ik een mooie jurk aantrok om ermee in een piramide te klimmen? Truth is stranger than fiction.

Terwijl we in de Martinikerk eindelijk ons beloofde eten kregen, begon ik ervan te genieten. Tot onze tafeldame met VVD-wijsheden begon te strooien. Ze was één van de organisatoren en vond het gepast te zeggen: “Subsidies moeten afgeschaft worden, wie wil er nog een broodje?” Zes door haarzelf uitgenodigde overgesubsidieerde kunstenaars keken haar ijzig aan.

“Mevrouw, hoe kunt u zoiets voor jonge talenten organiseren als u tegen zulke subsidies bent?” Ik deed ook maar eens een duit in het zakje. “Zo, gaan we sterke uitlatingen doen?” ze keek me streng aan. Kennelijk niet dus.

Een paar dagen later kwam haar geliefde partij met de studeerboete. 3000 euro per jaar dat je langer over je studie doet dan er voor staat. De VVD gaat mij de kans ontnemen om mijn talenten verder te ontwikkelen. Want juist, ik mag vanaf september deze 3000 euro extra gaan ophoesten.

Omdat ik in mijn studententijd mijn talenten heb ontwikkeld, omdat ik meer wilde zijn dan de gemiddelde student, omdat ik tijd nodig had om boeken te schrijven. Omdat ik tijd nodig had om één van de honderd toptalenten van Groningen te worden.

Tegenstrijdig. In Nederland hameren we op een kenniseconomie terwijl ik me geen snellere braindrain kan voorstellen dan door deze maatregel. In Zweden zijn de masters immers gratis. Daar zit je dan, lid van de eliteclub maar geen centen om af te studeren. Ik kijk naar het geld dat er alleen al tijdens talent-night doorheen gejaagd is. Er zouden zeker tientallen studeersubsidies van gegeven kunnen worden.

Maar ja, wij hebben het verbrand terwijl we in een piramide stonden.

7 opmerkingen:

 1. Wat zou je er van vinden als je 2 of 3 jaar 'studieboete' kon afkopen met een jaartje sociale dienstplicht? In lang vervlogen tijden werden jonge mensen immers ook gedwongen zich te werk te laten stellen door de Staat. (dit is zomaar een proefballonnetje, ben benieuwd naar je mening)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zou ik belachelijk vinden en leidt tot nog meer vertraging tot je met je werkende leven kan beginnen. Mensen moeten niet gestraft worden omdat ze iets van zichzelf en hun carrière proberen te maken. Talent heeft tijd nodig voor activiteiten buiten de studie om, werkgevers willen werkervaring vóór je aangenomen wordt, dat moet je dus tijdens je studie vergaren. Ik vrees voor de mensen die geen rijke ouders hebben en bijvoorbeeld onder stimulerende woorden van de Rug zelf een bestuursjaar hebben gedaan. Op de faculteit oa. Ik denk dat zij zich heel erg teleurgesteld en boos voelen. Dat is ook compleet. En dan heb ik het nog niet eens over de mensen die per ongeluk op hun zeventiende een verkeerde studie kozen en daar nu voor moeten boeten. Het is een intens verdrietig en armzalig besluit om al deze mensen een kans op een diploma te ontnemen of zodanig moeilijk te maken.
  Afkopen vind ik een slecht idee. Géén straf geven aan studenten als je een kenniseconomie wilt stimuleren lijkt me veel logischer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ide Koops aka DjIdee7 december 2010 om 12:07

  Maar je talent extra ontwikkelen hoeft toch niet meer dan een jaar studievertraging te kosten. Dat kun je toch ook buiten je studie (uurtje of 35/40 per week effectief hooguit) doen, of na je studie? Ga je voor je echt gaat werken nog een jaar extra dingen doen voor je talent, alvorens te gaan werken.
  En ja, ook ik hing avonds/snachts tijdens mijn studie nog in de kroeg, bij clubjes voor het ontwikkelen van het 1 of het ander. Daarnaast nog sporten en mijn dagen zijn compleet gevuld. Maar vertraging heb ik niet opgelopen, de punten totdat ik stopte met mijn studie (en daar betaal ik nog steeds aan af) haalde ik gewoon.

  En ik ben het helemaal met je eens dat voor studenten die al meer dan een jaar vertraging hebben staan, dit rauw op hun dak valt, daar had best een regeling oid voor getroffen kunnen worden. Maar een 5 jarige studie, kun je best binnen 6 jaar afronden. Ook met een goed sociaal leven en daarnaast het ontwikkelen van je talent.
  En een goede voorbereiding op het echte leven, want de eerste baas die het prima vind dat je je deadlines zo royaal mist omdat je aan je talent/sociale vaardigheden etc aan het werken bent moet ik nog tegen komen.

  Jaartje vertraging, prima, maar meer, mag je best zelf betalen, arm of rijk. Uitgezonderd hen die ziek zijn of wat voor bijzondere reden dan ook. Daar heeft Duo (zo heet IBG tegenwoordig toch) ook een mild beleid voor mbt je gift/prestatiebeurs.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op zich vind ik het prima als er beperkingen worden gesteld aan studieduur. Tegengaan van verspilling is iets van deze tijd denk ik. Puur economisch gezien moeten schaarse middelen gecontroleerd ingezet worden, dat zal onze nakomeling ten goede komen.
  Aan de andere kant vind ik wel dat iedereen een gelijke kans moet krijgen zich te ontwikkelen. Die kans die je aan het begin van het spel van het studeren krijgt, dient verderop in het spel wel gelijk te blijven en niet ineens aangepast te worden. Dat is in mijn ogen vals spel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Rosa,

  Leuk om te lezen dat je een stipendium hebt gewonnen. Gaat goed met je he? Ik hoor zo nu en dan weleens verhalen over je van T. Zo hield hij me iedere avond voor het slapen gaan op de hoogte van je spannende tweets ;-)
  Maar waar ik je even over mail. Het volgende: Een aantal maanden geleden heb ik je een berichtje gestuurd 9/8. Nu is het zo dat mijn vervelende ex in town is en op allerlei manieren probeert info van mij en mijn geliefde T. te achterhalen. Heel irritant. Zou je mij een plezier doen en dit en mijn voorgaande berichtje willen wissen. Thanks a million. M (van Thailand).

  P.s Uggs stamt af van het woord UGLYYYYY!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oja, was een beetje dom van mij om mijn achternaam erbij te zetten. Maar nogmaals thanks voor de moeite

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik mag toch hopen dat je met die twee boeken inmiddels wel een jaartje langstudeerboete verdiend hebt? Dan kan het ook niet zo'n opgave zijn om die te betalen.
  (Maar het is natuurlijk te zot voor woorden dat de spelregels tijdens het spel worden aangepast.)

  BeantwoordenVerwijderen