Over mij

Mijn foto
Columnist Dagblad van het Noorden. Schrijver. Mailen kan op: rosa@rosatimmer.nl

vrijdag 9 november 2012

Negeren


‘We hebben nooit iets gemerkt.’

De directeur van de school over Tim Ribberink, de jongen die vorige week zelfmoord pleegde omdat hij zijn leven lang gepest werd. Ik kan me zo verschrikkelijk ergeren aan zulke uitspraken.

Ik werd ook gepest. Niets bijzonders meer, duizenden kinderen worden dagelijks geterroriseerd. Dat is de harde waarheid. En ook bij mij was er zogenaamd niemand die iets merkte. De lerares zat er een meter vanaf toen een jongen mij ‘hoer’ noemde (moet je nagaan, ik was 8), maar toch had ze niks gehoord. Een overblijfvrouw was onze tafeltjes aan het schoonmaken toen een meisje mij een stomp gaf. Niks gezien. En zo ging het maar door.

Erger: docenten deden zelf mee. Ze lachten om vieze tekeningetjes die de pesters van andere kinderen maakten. Of gaven de tip: ‘gewoon negeren.’ Het slechtste advies dat er bestaat. Het geeft de boodschap af dat je maar moet accepteren dat je gepest wordt. En dat zij er niks aan gaan doen. Alsof je de moeite niet waard bent.

Tot Bram, notabene een invaldocent, hier korte metten mee maakte. Na vijf minuten nam hij me apart. ‘Is er iets dat je wilt vertellen?’ En Bram was kordaat. Een kwartier later stonden de ouders van de pesters in de klas en begon hij een vurig betoog.
‘Desiree, Felicia en Nella. Denk nooit dat jullie stoer zijn, pesten is iets voor bange kinderen. Er is niks heldhaftigs aan.’
Daarmee hield het terroriseren gewoon op. Dat kan dus.

En dat is mijn boodschap: negeer het niet. Docenten hebben wel degelijk een grote invloed op de sfeer en die macht moeten ze positief gebruiken. Houd de ogen open, heb een goed verhaal en stop deze ellende. Als Bram het kan na vijf minuten, dan kan iedereen het.
Want pesten mág je niet negeren.

Deze column verscheen eerder in Dagblad van het Noorden.

15 opmerkingen:

 1. ik word n partij schijtziek van al dat geouwehoer over pesten
  continu lees ik hoe we kinderen wijs moeten maken dat pesten verkeerd is en dat ze iemand echt pijn doen daar mee... veel succes daarmee
  maar NIEMAND heeft het er over dat we de kinderen die gepest worden moeten leren hoe je er mee om moet gaan, terwijl dat juist veel belangrijker is.
  als we niet uitkijken krijgen we hier amerikaanse praktijken waar de kinderen gestimuleerd worden om zichzelf zielig te vinden ipv waar ze leren voor zichzelf op te komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel aparte comment. Is er misschien niemand voor jou opgekomen? Natuurlijk is het belangrijk dat kinderen zich kunnen verweren. Maar het is nog belangrijker dat pesters ophouden. Want die zijn de oorzaak, niet het kind dat gepest wordt. Laten we daar duidelijk over zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. D. Bulte: Wat betekent in de praktijk 'kinderen leren omgaan met pesten'??

  De tip: negeren, heeft effect dat het kind inderdaad accepteert dat er iets mis met hem/haar is, daardoor een negatief zelfbeeld krijgt (selffulfilling prophecy) en heeft dan een sneeuwbaleffect.

  Klassikaal een gepest kind de tip 'negeren' geven, heeft het effect op pesters dat zij het idee krijgen dat pesten mag. De drempel voor niet-pesters kan dan ook weg zijn.

  Ik ben het met Rosa eens om juist de pesters aan te pakken. Meestal blijken de pesters niet bewust te zijn van het effect en vooral de gevolgen.

  vb: Als 1 schaap over de dam is, volgt de rest. Een leider in een groep heeft macht en heeft de invloed die nodig is om het gedrag in diezelfde groep te veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad een aparte comment. Kinderen 'wijs maken' dat pesten verkeerd is. Is het zo vreemd je kind gewoon respect te leren dan? En gepeste kinderen die zichzelf 'zielig vinden'. Als iemand je pijn doet dan vind je jezelf ook vast even heel erg dom omdat je je per ongeluk even 'zielig' voelde? Je lijkt er namelijk vanuit te gaan dat het logischer is kinderen te wapenen tegen het disrespect dat in de mens zit, in plaats van er van uit te gaan dat je je kind gewoon respect kunt leren hebben voor andere mensen. Vreemd wereldbeeld.

  Als er overigens iets is waar ik de afgelopen maand spijt van heb gehad is dat ik niet ingreep toen ik in een flits, terwijl ik ergens langsrende en haast had, ineens doodsangst in de ogen van een klein joch zag dat met een duw, een agressieve lichaamshouding en een intimiderende blik een paar centimeter van z'n gezicht af door een klasgenoot bedreigd werd.
  Een halve seconde later was het ook weer voorbij, dus was de reactie die ik een seconde te laat bedacht niet meer van toepassing. Ik had het joch namelijk een flinke sjor aan z'n oor willen geven, hem dicht bij m'n gezicht willen brengen en hem willen vertellen dat hij een verrot joch aan het zijn was, omdat je niet zo met elkaar omgaat en dat hij echt een 'watje' was dat hij besloot zo met anderen mensen om te gaan. Maarja... Gemiste kans. wellicht had ik een situatie kunnen veranderen... :(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De jongen die mij op de lagere school altijd te grazen nam, was daar drie maal blijven zitten en had dus al een brommer toen we (gelijk) naar de middebare school overgingen, ik naar het lyceum en hij naar de LTS. Als ik niet met een groep meereed, en hij me achterop kwam, gaf hij
  me bij het inhalen altijd een stomp in de rug. Tot ik een keer naar links uitweek, en hij, om niet in het kanaal te belanden, naar rechts moest zwenken, zodat hij met brommer en al in de vrij diepe sloot aan de rechterkant van het fietspad kukelde. Sindsdien heb ik nooit meer last van hem gehad.

  Een andere pestkop heb ik zo vreselijk op zijn donder gegeven dat hij me jaren niet meer durfde aan te kijken.

  Je moet van je leren afbijten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is altijd handig om van je af te bijten. Maar de schuld mag niet verplaatst worden naar het gepeste kind. De pester en zijn ouders hebben de schuld. En iedereen die het wél ziet maar er niks aan doet ook allemaal een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt beter niet gaan bijten dat is een beetje gay

   Verwijderen
 7. Ben het helemaal met je eens, Rosa. Ook ik ben gepest op de lagere school en wat vond ik het afschuwelijk! Het beïnvloedt je leven niet alleen als kind maar ook later als volwassene, want je neemt het de rest van je leven mee. Dat ik mijn sociale vaardigheden daardoor heb moeten ontwikkelen is meegenomen, maar neemt niet de herinneringen weg aan de momenten van machteloosheid en onbegrip.
  En Anoniem: een volgende keer reageer je vast anders. Door dat incident ben je gaan nadenken wat je kunt doen in zo'n situatie.
  Rosa, bedankt voor het delen van je verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Niet elk kind is in staat om zich te verweren, hoeveel kinderen zijn er niet met een vorm van autisme, die dus weinig sociaal inzicht hebben, maar zich wel moeten zien te redden in de 'gewone' wereld. Hoe eenzaam en machteloos moet zo'n kind zich voelen? Juist omdat het ook niet snapt waarom het gepest wordt, want het heeft vaak niets gedaan, anders dan het ánders zijn dan de massa.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n kind sneuvelt vanzelf niks aan te doen.

   Verwijderen
 9. Een aparte comment ja. Maar ik snap de achterliggende gedachte. Het moet niet een of het ander zijn maar beide. Pesters moeten respect bijgeleerd worden. Maar ook de slachtoffers moeten assertief gemaakt worden. Pesten anzich is niet vreemd, sterker ik denk dat het een vorm van overleven is. Wie is de sterkste. Hiermee praat ik het absoluut niet goed hoor, maar het heeft een wisselwerking. Mensen die nooit assertief worden, zie je nu op de werkvloer nog slachtoffers zijn. JAMMER!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. GEWOON NEGEREN?! Wat is dat voor een opmerking en nota bene nog wel van een docent.
  In de laatste jaren van de basisschool werd ik zelf ook gepest, maar ''gewoon negeren'' werd bij mij nooit gezegd. Gelukkig had ik (destijds) een aardige meester die mij door dik en dun heen hielp

  De pesters zijn uiteindelijk gestraft voor wat ze mij hebben aangedaan!:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit bewijst maar weer dat dinosaurussen niet zijn uitgestorven.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Edwin jij bent gwn een hoer

  BeantwoordenVerwijderen