Over mij

Mijn foto
Columnist Dagblad van het Noorden. Schrijver. Mailen kan op: rosa@rosatimmer.nl

zondag 1 april 2012

Rechtbankverslag: De Travestiet


Rechtbankverslag
Zaak: Verkrachting van een man door een man.
Rechtbank: Meervoudige kamer van de rechtbank in Groningen.
Slachtoffer: een 24-jarige Groninger

De Travestiet
Door Rosa Timmer

Totaal verward had hij de politie gebeld. Tony was wakker geworden in een nachtmerrie. Verkracht in zijn eigen huis. De politie kon niet wijs worden uit zijn woorden. Het was maar een vaag verhaal, iets met een samoeraizwaard en indringers. Hij moest de volgende dag maar terugbellen.

Gek van verdriet stapte Tony onder de douche. Schoon moest hij. Hij werd pas versuft wakker toen het allang aan de gang was. Zijn geslacht was in de anus van een onbekende gestopt. Het had nog een vrouw kunnen zijn, want de persoon bovenop hem had lang haar en oorbellen. Maar ineens zag hij ‘een zaakje hangen.’ Hij valt niet op mannen. ‘Dus toen ik dat zag, ging ik helemaal kapot.’

Tony zegt dat hij zich niet kon verweren, voelde zich gedrogeerd. Op hem ging de man, een travestiet, gewoon door. Ook al probeerde hij duidelijk te maken dat hij niet wilde. Hoe kon iemand denken dat hij wel wilde? Wat moest zijn vriendin nu niet denken?

Dat de politie pas dagen later met hem wilde praten, hielp niet. Het had geen zin meer lichamelijk onderzoek te doen. Na zo vaak douchen vind je niks meer, zeiden ze op het politiebureau.

De officier van justitie: ‘Verkracht in je eigen huis door een travestiet en hem wegjagen met een samoeraizwaard nadat je zelf met een fietsketting bent bewerkt. Wij krabden ons wel even achter de oren bij dit verhaal. Maar soms is de werkelijkheid raarder dan je kunt verzinnen.’ De eis: 24 maanden gevangenisstraf voor de travestiet.

Want, hoe gek het verhaal van Tony ook klinkt, er zijn getuigen. De buurvrouw van Tony heeft inderdaad gezien dat hij met samoeraizwaard naar buiten kwam. Er renden twee mensen voor hem uit. Een andere buurman zag dat één van die twee mensen zwaaide met iets als een kettingslot.

Daarnaast werd er van de verdachte Atja, een Molukse man die aan de beschrijving van Tony voldoet, DNA gevonden in het bed van Tony. Twee volledige matches waren er. Toch zegt Atja nu niks. Behalve dan dat hij niet bij Tony was en dat hij niet snapt hoe zijn oorbellen daar gekomen zijn.

De rechter: ‘Ik ken u nog, u zat ook in dat nare dossier van de grote hiv-zaak.’ Atja was op een van die Groningse feesten geweest waar mannen met aids geïnjecteerd werden en zodoende ook met hiv besmet. Daarom had Tony ook maandenlang aidsremmers moeten slikken, met een half jaar onzekerheid over zijn gezondheid tot gevolg. Die ene avond had een verwoestende uitwerking op zijn leven.

Misschien zwijgt Atja omdat zijn hele Molukse familie op de tribune zit. En omdat eer het allerhoogste goed is in de Molukse gemeenschap.
Maar aan het eind van de zitting breekt Atja ineens: ‘Ik vind het heel erg voor deze meneer, wat er met hem is gebeurd. Heel erg.’ En dan snikt hij nog harder. ‘Maar mijn hele familie is te schande gemaakt.’

Atja is conform de eis veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf. 

2 opmerkingen:

  1. Hé een onvervalste Rosa Klomp-Zijlstra.....
    Keep up the good work, Rosa!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha dank, dat zijn de groten der Groningen. Ik ga er hard aan werken om in dat rijtje te passen :-)

    BeantwoordenVerwijderen