Over mij

Mijn foto
Columnist Dagblad van het Noorden. Schrijver. Mailen kan op: rosa@rosatimmer.nl

dinsdag 12 juni 2012

G500 en 50PLUS lijken wel érg op elkaar...

De partij 50PLUS is voor bejaarden en G500 is een politieke jongerenbeweging. Zo, nu zijn ze lekker in een hokje gepropt. Want het is de laatste tijd een trend om generatiepartijen te beginnen. Toch lijken ze vaak meer op elkaar dan je op het eerste gezicht ziet. Wat blijkt? Je kunt net zo goed op 50PLUS stemmen als je aansluiten bij G500.

We zien twee ouderen gemoedelijk naast elkaar zitten tegen een pastelkleurige achtergrond. Verder een rustige ogende tekst zonder enige beweging. De site van 50PLUS had net zo goed van een bejaardentehuis kunnen zijn.

De jongerenbeweging G500 pakt het anders aan, op hun site word je gelijk meegetrokken in een flitsend filmpje over voorman Sywert van Lienden. Hippe muziekjes, schreeuwende kleuren en interactieve gadgets. Ook is G500 geen partij waar je op kunt stemmen, maar een beweging die bepaalde speerpunten in de politieke programma’s probeert te krijgen.
En als je goed naar de speerpunten van beiden kijkt, zijn er plots veel overeenkomsten. De hoofdpunten ontleed:

Arbeidsmarkt:
Welja, het lijkt wel of ze elkaars teksten hebben gekopieerd! Kennelijk maakt het starters op de arbeidsmarkt niet uit met welke partij ze meegaan, ze willen precies hetzelfde. Alleen krijg je als je op 50PLUS stemt, ook een paar bejaarde collega’s. Kunnen we hebben, toch?
  • 50PLUS: Starters en ouderen verdienen meer kans op de arbeidsmarkt.
  • G500: Creëer naast flexibele en vaste contracten een eindig vast contract om starters meer kansen te geven op de arbeidsmarkt.

Wonen
Het is best lastig om als starter een woning te krijgen. G500 wil daar verandering in brengen. En wat blijkt? De 50PLUS heeft precies hetzelfde idee. Gelukkig maar, hoeven we als pas afgestudeerden niet onder een brug te gaan slapen.

  • 50PLUS: Voor nieuwe contracten geldt dat de starthypotheek volledig aftrekbaar is, maar dat in de loop van de periode van 30 jaar jaarlijks het aftrekbare deel wordt verminderd.
  • G500: Maak starterswoningen betaalbaar, beperk de hypotheekrenteaftrek en maak het huurrecht flexibeler.

Pensioen
Een hele stap in de tijd, maar stel dat je ooit zo oud wordt dat je een pensioen krijgt. Ben je dan niet beter af bij de 50PLUS? Nee hoor, het maakt niet uit! Ouderen moeten zelf hun pensioenfonds kunnen kiezen.
  • 50PLUS: Het verouderde pensioenstelsel wordt vervangen door een systeem met keuzevrijheid en zeggenschap over het eigen pensioen.
  • G500: Schaf de doorsneepremie af. Geef mensen vrijheid hun eigen pensioenfonds te kiezen en introduceer individuele pensioenrekeningen.

Erfenis
Stel dat je ouders overlijden. Al erg genoeg. 50PLUS wil dan dat je over de erfenis van je ouders geen belasting hoeft te betalen. Hier is G500 het helemaal mee eens. Ze willen de successierechten (dat je belasting moet betalen over een erfenis) afschaffen, in ruil voor het belasten van de overwaarde van huizen van ouderen.
  • 50PLUS: Geen successierechten over de erfenis.
  • G500: Successierechten afschaffen in ruil voor het belasten van de overwaarde van huizen.

Sywert van Lienden, de voorman van G500, legt uit waar deze overeenkomsten vandaan komen.
Waarom lijken de speerpunten van G500 zo op die van de 50PLUS?
‘Wij komen voor iedereen op. Ik wil dat mijn omaatje goede zorg krijgt en zij wil vast ook dat ik een goede opleiding kan doen. In onze beweging draait het om die wederkerigheid.’
Maar waarom zijn er dan zoveel generatiepartijen?
Dat is met de economische druk zo gekomen. Ouderen hebben het gevoel dat ze moeten inleveren en jongeren hebben het idee dat er niks voor ze overblijft. Als het maar lang genoeg regent op een kartonnen doos, klapt hij vanzelf in. De regen is de economische situatie, en de wederkerigheid de kartonnen doos.’
Wat is dan jullie belangrijkste punt wat betreft ouderen?
We willen dat mensen gaan sparen voor de zorg die ze later nodig hebben. Een zogenaamde zorgspaarpot. We willen dat er een premiekorting komt op de zorgverzekering maar dat er wel een zorgpensioen wordt gemaakt. Ik ben 21 jaar en ik weet dat ik over 40 /45 jaar chronisch ziek zal worden. Want iedereen die oud wordt, wordt ook ziek. Daar kan ik nu al voor sparen, anders wordt het zorgsysteem onbetaalbaar.’
‘De ouderen van nu hebben natuurlijk niet kunnen sparen, maar daar hebben we een oplossing voor bedacht. De overwaarde van de huizen zou belast kunnen worden. Daarvan kunnen we dan nu de zorg betalen. We willen ook iets teruggeven door de successierechten af te schaffen. Dan hoeven de kinderen geen belasting meer over de erfenis te betalen.’
Dus ouderen kunnen zich ook bij jullie aansluiten?
Ja hoor. Ons oudste lid is 92 en ons jongste lid is 14. Veel oudere mensen weten dat we er voor iedereen zijn en dat het ons gaat om de kwaliteit van voorzieningen. Sommige ouderen worden samen lid mét hun kleinkind. Het is heel gevarieerd.’
Natuurlijk hebben we de voormannen van beide partijen gebeld. Helaas nam Henk Krol, de nieuwe lijstrekker van 50PLUS, niet op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten