Over mij

Mijn foto
Columnist Dagblad van het Noorden. Schrijver. Mailen kan op: rosa@rosatimmer.nl

dinsdag 13 maart 2012

Midlifeman


Ik moet een lans breken voor de midlifeman. Er is zoveel kritiek op ze. Kijk naar de afstraffing die columnist Wim de Jong onderging nadat hij toegaf dat hij er last van had. Hij was een mietje, een slappeling en een zeikerd.

Maar de midlife maakt een man echt niet alleen vervelend, onrustig en chagrijnig. Na de midlife zijn mannen juist leuker dan ervoor. De kunst is om hem net na zijn midlifepiek te veroveren.

Mijn vriend is veertien jaar ouder en kwam vervroegd in de midlife. Hij had tientallen jaren een strenge vriendin, een lelijke Volvo en een rijtjeshuis. Nu heeft hij een sportwagen, hardloopschoenen en een prachtige jonge vriendin: mij.

Natuurlijk wil hij af en toe ineens naar een dancefeest, met 200 km over de snelweg of een stierenkop ophangen, maar dat stoort mij niet. Net zomin stoort het me dat de buitenwereld mij ziet als troffeevrouw. Ik mag dan arm candy zijn, ondertussen zit ik met mijn studentenreetje in een mooi huis met een schoonmaakster. Doe mij dat maar eens na.

Zijn vorige vrouw heeft hem daarbij zo goed voor me opgevoed dat hij zijn eigen blouses strijkt en mijn jurkjes nooit op heter dan dertig graden wast. Het kon minder.

Die ex-vrouw is tegelijk een groot nadeel aan een midlifeman. Zij komt nog regelmatig aan de deur om haar deel van de boedel op te eisen. De eerste keer dat ik de deur open deed vroeg ze bits of ik de nieuwe schoonmaakster was. Ik heb maar ja gezegd.

Natuurlijk zitten er wat haken en ogen aan een midlifer. Maar als ik 's ochtends over de verwarmde vloer naar de douche loop waar hij al een warm handdoekje voor me heeft klaargelegd, kan ik er niet omheen: grijs is ongelofelijk sexy.

21 opmerkingen:

 1. Tenenkrommend, deze column.
  Het is nog maar een kwestie van jaren voordat je zelf niet meer de 'prachtige jonge vriendin' bent, maar de 'nadeel-ex'.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Jet Beetje verbitterd? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En nu schrijft je beste televisiepresentator de column 'Golddigger'? Jeetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eh Scarbir, ik volg je niet helemaal...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik moest er hard om glimlachen. Herkenbaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je schrijft weer! Of ligt het aan mij dat ik drie maanden aan columns heb gemist? Anyway, welkom terug! Heerlijke column dit!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hey Michelle, dankjewel! Ik schrijf elke week een column voor het Dagblad van het Noorden maar ik plaats niet altijd iets daarvan op dit blog, vandaar :-) Dank voor je compliment!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is alleen zo jammer dat je niet het leed kent achter jouw midlifer.
  De vrouw met kinderen die achter blijven, zij die in de hel zijn gegooid door hen die een verstandelijke beperking doormaken.
  En nee, zij zijn geen slachtoffer, maar worden ergens ingezet van de ene op de andere dag zonder ook maar enige stem.
  Niet alleen de partners worden aan de kant gezet, ook de eventuele kinderen zien hun ouder veranderen in iets die ze niet meer herkennen en waar ze geen beroep meer op kunnen doen.
  De midlifer, zij die medogenloos huwelijken van 20-30-40 of langer aan de kant gooien.
  Triest ook te lezen hoe je je denigrerend uitlaat over de achterblijvers, de vrouwen en kinderen wiens wereld ineen gestort zijn.
  Nee Rosa, jouw blog verdient geen schoonheidsprijs, integendeel.
  Ooit wanneer jouw liefde van je leven, de man van je kinderen, jou inruilt voor een ander, omdat hij zichzelf kwijt is, hoop ik je nog eens te lezen.
  Opdat je weet, voelt en ervaart wat al die partners doorstaan die kampen met een Midlifer.
  Want terwijl jij geniet van dat warme handdoekje, zit er elders kinderen die wachten op hem die er ooit voor hun was.
  Wees er maar trots op Rosa.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jeetje, Rosa, wát een gewéldige blog! En zo goed onderbouwd ook! Chapeau!

  Misschien wil je je toch eens inlezen over wat een mid life crisis precies is: http://www.midlife-info.nl/index.php?topic=577.0. Dan zul je ontdekken dat een MLC niets meer of minder is dat een chronische, verwaarloosde, soms manische depressie, ontstaan door de meno- of penopauze, waarbij de symptomen verstoorde hormoonhuishouding en een slecht werkende schildklier zijn.

  Mensen die dit overkomt, maken het hormoon cortisol niet of slecht aan, waardoor ze niet meer helder en/of redelijk kunnen denken, ze acteren enkel nog impulsief en overzien de gevolgen van hun acties niet.

  Volgens de theorie op de site beschreven, ben jij niets meer en niets minder dan 'de soulmate', het vluchtvrouwtje (oorzaak: adrenaline) waarop de MLC-er kortstondig hormonaal = puberaal verliefd is geworden. Degene die hem of haar zo heerlijk begrijpt, zo fijn naar hen luistert en het belangrijkste: geen vervelende, kritische vragen stelt en/of aan verantwoordelijkheden houdt. Eindelijk lijkt het leven een groot feest. En dát heeft MLC-er nodig, snelle piek/geluksmomenten (= hormoon serotinine) om zo het diepe gat van de depressie maar voor te kunnen blijven.

  Het is echt spijtig dat er mensen zoals jij bestaan, die enkel de voordeeltjes van een persoon op leeftijd, die zich vaak met een scala aan materiële en financiële middelen aankondigt, en zich daar dus fijn tegoed aan doen. Want je vergeet, lieve Rosa, dat vaak meer dan de helft van de weelde van deze man, op het conto komt van de vrouw die hij als oude schoenen heeft weggegooid. Niet zo raar dus, dat de 'wrokkige, verzuurde ex, die haar hele leven, in goede én in slechte tijden, aan haar partner heeft geweid, háár deel, wat haar gewoon toekomt, komt opeisen. Helemaal als daar ineens, als donderslag bij heldere hemel, een madam uit de lucht komt vallen die de vruchten van HAAR noeste arbeid en inbreng gaat zitten plukken!

  Nog een jammer detail: de volgende fase van jouw MLC-er is diepe, zwartgallige, eenzame, zwaarmoedige depressie, waar de MCL-er zonder hulp nooit uitkomt. De vraag is dan of jij met hem mee zult afglijden, de afgrond in, hem uit de put zult helpen of sneller dan het licht je fluwelen slippertjes aan zult schieten om als de wiedeweerga te maken dat je wegkomt? Ik denk het laatste. Ondertussen heb je wél meegeholpen aan de verwoesting van 2 héle levens, vaak ook een heel gezin. Omdat JIJ er zo lekker warmpjes bij wilde zitten. Omdat JIJ het beter deed dan je leeftijdgenootjes. Tjah.

  Heeft jouw moeder je nooit geleerd dat je je geluk niet kunt bouwen op het ongeluk van een ander? Ik hoop van harte dat je eerdaags heel hard uitglijdt op de ruines van het leven van de achtergelaten partner. En dat je je in een brokstuk verslikt. Of liever: dat je tot inzicht komt: je partner heeft een mid life crisis en verwoest daardoor álles wat achter hem lag, maar óók wat nog voor hem ligt. Als je niet uitkijkt, ben jij gewoon zijn volgende slachtoffer.

  Voordat hier iemand weer: verzuurd?? wrokkig?? jaloers?? gaat zitten gillen: kijk vooral eens naar de serie "Volgens Robert" van de VARA. Overspannen huisarts krijgt een mid life crisis, een 20 jaar jongere vriendin, doet de meest achterlijke dingen en gaat uiteindelijk, totaal ROCK BOTTEM. Snoeihard.
  Ik wens je veel kijkplezier en vooral veel herkenning in de persoon die de soulmate speelt: http://shop.vara.nl/dvd/volgens-robert-2dvd

  BeantwoordenVerwijderen
 11. PS: jij hebt 'jouw' man dus níet nét ná zijn mid life piek veroverd, zo te lezen zit hij nog midden in de 'herbelevingsfase'. Goed beschouwd doet hij zeer waarschijnlijk met jou precies dezelfde dingen als die hij met zijn ex deed, alleen extremer, alsof hij weer 18 jaar oud is. Ik wens je succes, kracht, moed, wijsheid, doorzettingsvermogen en BERGEN met wederzijdse liefde, want dat is het énige wat maakt dat je de volgende fase überhaupt zult overleven...... wel érg jammer voor jou dat dít nu júist de skills zijn, die men pas door de jaren heen SAMEN opbouwt en op latere leeftijd leert en kan aanwenden ... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Kijk Rosa, ik schrijf ook nog wel eens wat, mijn Metro Column ergens in november 2012. Dan krijg je misschien tóch een ander beeld van 'de andere kant', zoals die er aan élk verhaal, ALTIJD is.......... Hoe jong je ook bent, je bent nooit te oud om te leren, toch, Rosa?

  De man en de mid life crisis [metro column, 1,4 miljoen lezers :-) )

  Stereotype raast een Mid Life Crisis-er een tijdje wat aan, koopt een snelle auto, kleedt zich té jeugdig , scoort een dito vriendin en gaat vreemd. De ergere gevallen verlaten je, sneller dan het licht, zodat jij niet kunt zien wat ze allemaal aan idioterie uitvreten en ze optimaal van hun 2e jeugd kunnen genieten. Dan heb je als partner mazzel, als jouw partner de MLC op die manier beleeft en zonder ál te veel schade aan te richten, vol schaamte, berouw en dankbaarheid, omdat jij hem die 2e kans gunt, bij je terugkomt.

  De overtreffende trap kan ook. Je man begint met binge-drinking, gaat drugs gebruiken, word agressief, asociaal, respectloos, liegt álles aan elkaar, ontwikkelt Giles de la Tourette, geeft in manisch tempo AL jullie geld uit, draait ‘zijn’ (jullie!) zaak failliet, laat je achter met dikke schulden, een onverkoopbaar huis en geeft jou ‘de schuld’ van álles wat er mis was in zijn leven. Jij houdt er uiteindelijk PTTS aan over, een scheiding, loonbeslag en een huis, wat je in je eentje niet kunt betalen, vol spullen voor een heel gezin, die niemand wil hebben, waar niemand om komt. Híj dreigt in de goot te raken, met niets anders dan de kleding op zijn rug en zijn laptop, áls de schuldeisers die niet van hem afpakken als ze de deur van de zaak definitief komen sluiten.

  Ook dit gedrag valt onder de noemer Mid Life Crisis. Het blijkt echter een lichamelijke oorzaak te hebben: de PENOPAUZE. Door een verminderd werkende schildklier, raakt de hormoonhuishouding dúsdaning in onbalans dat er een depressie ontstaat. Omdat hormoonafgifte zo langzaam gaat, krijgen betrokken pas na een paar jaar in de gaten dat er iets mis is met man-lief. En dan is het te laat. Dan loopt het kale dikkerdje al een flinke tijd met een chronische, verwaarloosde depressie, zich af te vragen hoe het komt dat hij zich zo verschríkkelijk ellendig voelt en zich óók zo gedraagt, volledig los wil breken van eigenlijk álles wat tot dan toe zijn hartje heeft begeert. De depressie levert een dusdanige chemische onbalans in de hersenen op, dat je man zich niet meer kán bedenken dat wát hij aan het doen is, álle perken te buiten, de redelijkheid vér voorbij gaat en schiet een manie in.

  Als partner kun je lullen als Brugmann: “met hem is niet aan de hand’. En daar zit je dan. Op de ruïnes van wat vorig jaar nog een prima huwelijk was. Geen redden meer aan: de MLC van je man kost je álles wat je lief is.

  Voor lotgenoten: http://www.midlife-info.nl/index.php?topic=577.0


  BeantwoordenVerwijderen
 13. En als laatste nog een pragmatische beschrijving van 'de soulmate', de persoon, de functie die jíj dus momenteel uitoefent in het leven van je MLC-er:

  "de SM niets meer dan een reddingsboei voor iemand met een Midlife Crisis. Omdat de Midlife Crisis-er een gebroken, kapot iemand is, zullen ze iemand zoeken om zich aan vast te klampen, waar ze her- en erkenning krijgen en vinden voor het fantasieverhaal wat zij voor zichzelf in hun hoofd afdraaien, waarmee ze voor zichzelf verklaren wat ze doen en waarom ze het doen. De Midlife Crisis-er zoekt bevestiging dat wat hij/zij aan het doen is, het énige juiste is. Verder denk ik dat een Midlife Crisis vooral voorkomt bij mensen met een negatief zelfbeeld, een minderwaardigheidscomplex. Dus zoeken ze iemand die hen de hemel in prijst. Ook zie ik bij veel verhalen dat er een narcist opstaat: een narcist zal altijd bevestiging zoeken, zichzelf ophemelen, het liefst ten koste van iemand anders.

  Iemand die gewoon goed in zijn/haar vel zit, zal tegen een Midlife Crisis-er zeggen: 'WTF ben jij aan het doen joh? Je bent jezelf niet, doe normaal!". Dus zo iemand zal een Midlife Crisis-er niet opzoeken, maar juist ontwijken. Daarom wordt de echte partner ook ontweken, achtergelaten. Uit schaamte en bevestiging dat ze juist níet goed bezig zijn."

  Doe er je voordeel mee. Hou op de MLC-er te faciliteren in zijn waanwereld, zodat hij zijn problemen onder ogen zal gaan zien, ipv ervoor weg te blijven vluchten. Zolang er mensen zoals jij de MLC-er opvangen, is die noodzaak er niet en worden de problemen niet aangepakt, helaas. Jij helpt -waarschijnlijk onbedoeld- mee te problemen in stand te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bingo, bedankt voor dit zeer complete, zeer realistische verhaal! Afz: moeder plus twee dochters, slachtoffer van een MLC

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dank voor de berichten hierboven. Bij mij/ons is het andersom en is mijn (inmiddels) ex-vrouw in een MLC terechtgekomen. Ineens ging de knop om na 22 jaar huwelijk. Ze ging afvallen, tattoos zetten, navelpiercing, zelfde kleding als mijn 18-jarige dochter dragen, ranzige foto's en filmpjes van zichzelf via social media met andere kerels delen, enz. enz. Tot en met de "begrijpende" soulmate is het hele MLC verhaal op mij/ons van toepassing. Wij zijn nu bijna 3 jaar verder , ze heeft ons totaal ten gronde gericht, emotioneel en financieel zijn wij kapot gemaakt. Er is geen omgang met mijn dochter en er loopt nu nog een zaak bij de advocaat om een financiele bijdrage voor mijn dochter te krijgen. Gelukkig hebben mijn dochter en ik nog steun aan elkaar. Ons leven zal in ieder geval "dank zij haar", niet meer hetzelfde worden !

  BeantwoordenVerwijderen
 16. acschreurs: Wat een helder verhaal, weet niet of je zelf ook slachtoffer bent van iemand in de MCR, gelukkig ben je het gevoel voor humor niet kwijtgeraakt. Helaas is in Nederland niet bekend dat het om een zware psychische stoornis gaat. De soulmate in kwestie is zelf is vaak ook knettergek of kinderlijk ontwikkeld, vandaar dat ze tijdelijke aansluiting kunnen vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Droom verder, geniet er nu van want het zal niet lang duren.
  Je kan echt zien dat dit kinderlijk is opgeschreven en dat zegt genoeg.
  Verdiep je eens in MCL en wat het doet met gezinnen die vele jaren gelukkig waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Jeetje wat onvolwassen van jou miss Snoepje, en denigrerend naar de vrouw waarmee hij al die jaren ( doe het haar maar eens na) een relatie heeft gehad. Je hebt een zieke ziel in je huis gehaald en zelf ben je niet veel beter. Een groot gevoel van BAH.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Tjonge miss Rosa, jij bouwt je geluk dus op het ongeluk van een ander? Hoe haal je het in je hoofd? Heb jij geen opvoeding gehad? In ieder geval niet empathisch en integer. Weet je, je past precies bij de man in de midlifecrisis. Weet wel dat hij jou straks ook dumpt. Maar als ik jouw verhaal lees kick je daar op. Je maakt mensen, gezinnen stuk en hopt naar het volgende slachtoffer. Wie weet smeert de volgende je broodje wel!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Mooi Rosa. Een vrouw die niet in staat is om een eigen leven op kan bouwen maar dit moet stelen van een andere vrouw. Ik ben een ex van een mlcer. Ik zie mijn ex met zijn vriendin. Ze moeten steeds gekker dingen doen om tevrede te zijn. Mijn ex reed al in sportwagen 220 km over de snelweg, mooi huis, geweldig baan en zorgloos leven, kon doen en laten wat hij wilde, reizen ect. compleet vrij, rijk sociaal leven en dat terwijl we al 38 jaar samen waren. Ook in bed nog fun. Niets hoefde alles mocht. Na ruzie op zijn werk zijn de stoppen bij hem doorgeslagen en is hij vreemd gegaan. Deze vriendin laat hem niet los omdat hij de zilvervloot is. Nu woont hij met zijn vriendin met twee moeilijk stiefpuberdochters in een rijtjes huis in deel van land waar hij niemand kent, hij heeft constant geldproblemen, geen hobby's meer , geen vrienden of buren meer, ruzie met zijn collega's en geen band meer met zijn eigen kinderen. Dit is allemaal uitgegaat van hem. Iedereen wilden nog voor hem zijn maar dat wilde zijn nieuwe vriendin niet meer. Bang dat ze hem kwijt raakt. Ze wil rijk leven maar heeft nooit voor hoeven te werken. Voor zijn vriendin zijn haar kinderen belangrijkste dus geen samengesteld happy gezin maar constant problemen in haar gezin/ex en soms met mijn kinderen. Voor de buitenwereld de schone schijn ophouden dat ze zo gelukkig zijn en mooie spullen en reizen kunnen maken en tegelijkertijd klagen en zeuren dat ik het beter heb. Ik heb vrij leven, mooi huis, leeft met mijn volwasssen kinderen, mijn vrienden, mijn nieuwe en oude buren en gezellige collega's. Ik kan dit goed leven zelf betalen, ook voor mijn kinderen, ik heb leuk werk, ik heb een klusjesman, poestvrouw en tuinman, rijke sociaal leven, reizen ect. Ik heb echt het leven wat jij moet stelen. Niemand kan me dit afpakken. En Rosa, een mlcer mag je hebben want jij hebt een man die de weg kwijt is (want die van jou is nog niet wakker) en als hij wakker wordt en oud is zal hij jou de schuld geven dat jij hem het kostbaarste wat hij had in zijn leven hebt ontnomen namelijk zijn gezin en zijn liefde van zijn leven (zijn vrouw). Vroeger hadden ze een naam voor vrouwen die voor geld en goederen met een man naar bed gingen, want ik lees weinig echte liefde voor deze man.

  BeantwoordenVerwijderen