Over mij

Mijn foto
Columnist Dagblad van het Noorden. Schrijver. Mailen kan op: rosa@rosatimmer.nl

woensdag 27 oktober 2010

Brillenhoofd


Ik ben perfect. Duidelijk. In de spiegel zie ik een prachtmeid. Mijn huid heeft nooit vlekjes, mijn haar is altijd glanzend steil en mijn kleren zitten als gegoten. Ik zou zweren dat ik een engelachtig licht om me heen heb. Ik heb de laatste jaren alleen een klein probleempje: ik zie mijn moeder vaak aan voor mijn vader, denk dat propjes kranten zielige katjes zijn en kom met de lelijkste jongens thuis. Ik moet een bril.

Had ik dat maar nooit geweten. In de brillenwinkel ontdekte ik dat ik al die jaren een gefotoshopte versie van mezelf heb gezien. Ik ben niet zo mooi, ik ben gewoon bijna blind. “Dat is even schrikken, hè”, zei de opticien subtiel toen hij een spiegel voorhield en ik mezelf voor het eerst scherp zag. En bedankt.

Maar hij had gelijk. In een milliseconde werd ik geconfronteerd met al mijn minpunten: scheve lach, een huid alsof ik mezelf met schuurpapier bewerk en debiele hoektanden. Nooit geweten dat je een hele hak uit je wimpers kunt missen zonder het te voelen. Fijn.
Nadat ik driehonderd brillen had gepast zei ik zachtjes: “Volgens mij heb ik geen brillenhoofd.”
Te hard, want de verkoopster knikte iets te enthousiast mee. “Dat hebben mensen met zo’n hoog voorhoofd.”

De moed zakte me in de schoenen tot er een Arie Boomsma lookalike binnenkwam. Hij kwam voor contactlenzen en zat een kwartiertje naast me.
Nadat hij bijna zijn eigen en de mijne had uitgeprikt, lukte het. Hij keek opnieuw naar me, stond op en vroeg de verkoopster − met rokershuid − mee uit.

Toen wist ik het zeker: mijn vriend wordt nooit meer geil van me als hij me met bril ziet. Ik rekende mijn minderwaardigheidscomplex van tweehonderdvijftig euro af en maakte meteen een afspraak voor contactlenzen. Maar niet bij die mevrouw die de toyboy donderdagavond krijgt, háár hoef ik niet meer te zien.

6 opmerkingen:

 1. Rosa Timmer, je bent knap met je bril! En dat niemand iets anders durft beweren!

  Mag ik je een geheimpje verklappen? Mannen vinden vrouwen met een bril sexy, echt waar. Dat is toch wat ze mij vertelden, toen ik onlangs mijn eerste bril kocht...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had je best willen helpen uitzoeken. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar. Toen ik een lenzen nam zag de wereld er ook ineens een stuk scherper uit. Vaak is dat wel praktisch, maar soms verlang ik wel eventjes terug naar die tijd dat ik nog niet besefte dat m'n ogen slechter waren.

  Maar 't moet gezegd: het staat je zeker niet verkeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is lief maar ik voel me heel blij met mijn nieuwe lenzen. Uitdoen was prutserij maar gaat al steeds beter. Herken wat je zegt, als je nog niet weet dat je ogen slecht zijn, mis je ook niets.. Nu weet ik elke keer zonder lenzen of bril dat ik alle gezichtsuitdrukkingen mis die andere mensen wel van elkaar zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. brillen zijn voor clowns ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Brillen kunnen heel mooi staan bij mensen die niet van die hele dikke brillen glazen nodig hebben, maar ik kan me ook best voorstellen dat als je hele dikke glazen hebt liever contactlenzen neemt, en mijn opticien zegt altijd, niemand heeft een brillenhoofd want ik heb nog nooit een baby gezien die geboren is met bril. Draag gewoon wat je zelf beter bij jezelf leuk vind staan, ik vind mezelf met lenzen ook veel leuk dan met bril, en gewoon schijt hebben aan de rest.

  BeantwoordenVerwijderen